Archiwum aktualności lata 2011 - 2020
POŻEGANIE LATA W SKANSENIE. JESIEŃ SIĘ PYTA CO LATO ZROBIŁO.
Dodano: 2013-09-15
Pożegnanie lata w skansenie. Jesień się pyta co lato zrobiło jest imprezą nawiązującą
do dawnego życia na wsi słowińskiej. Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach proponuje
spędzenie trzeciej niedzieli września w miejscu magicznym, gdzie czas zatrzymał się
dawno temu. Przechadzając się po muzealnych ścieżkach i zaglądając do poszczególnych
chałup, podpatrzeć można jak mężczyźni w pocie czoła uwijają się w przyzagrodowych
pracach a kobiety krzątające się po kuchni przygotowują przeróżne potrawy i przetwory.
Młócenie zboża, wędzenie ryb, wyrób kiełbas, wyciskanie soku z buraków,
przędzenie lnu, tkanie krajek to tylko nieliczne z atrakcji, które można zobaczyć a nawet
w nich uczestniczyć . Czyż nie przyjemnie byłoby ukręcić powróz? Naciąć trochę sieczki dla konia? Wyrobić masło w kierzynce?
Ponadto skosztować można potraw, które niegdyś gościły na stołach dawnych mieszkańców: zupy z żółtej brukwi, “klitupolme”, gotowanych na wędzonej gęsinie, wiejskiego twarogu, ziemniaczanych placków, świeżo upalonej w żeliwnym młynku kawy, wafli drożdżowych, chleba upieczonego w
wolnostojącym piecu chlebowym, drożdżowych bab a także domowych wędlin.
Wszystko to przy akompaniamencie kapeli ludowych prezentujących folklor kaszubski.
do dawnego życia na wsi słowińskiej. Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach proponuje
spędzenie trzeciej niedzieli września w miejscu magicznym, gdzie czas zatrzymał się
dawno temu. Przechadzając się po muzealnych ścieżkach i zaglądając do poszczególnych
chałup, podpatrzeć można jak mężczyźni w pocie czoła uwijają się w przyzagrodowych
pracach a kobiety krzątające się po kuchni przygotowują przeróżne potrawy i przetwory.
Młócenie zboża, wędzenie ryb, wyrób kiełbas, wyciskanie soku z buraków,
przędzenie lnu, tkanie krajek to tylko nieliczne z atrakcji, które można zobaczyć a nawet
w nich uczestniczyć . Czyż nie przyjemnie byłoby ukręcić powróz? Naciąć trochę sieczki dla konia? Wyrobić masło w kierzynce?
Ponadto skosztować można potraw, które niegdyś gościły na stołach dawnych mieszkańców: zupy z żółtej brukwi, “klitupolme”, gotowanych na wędzonej gęsinie, wiejskiego twarogu, ziemniaczanych placków, świeżo upalonej w żeliwnym młynku kawy, wafli drożdżowych, chleba upieczonego w
wolnostojącym piecu chlebowym, drożdżowych bab a także domowych wędlin.
Wszystko to przy akompaniamencie kapeli ludowych prezentujących folklor kaszubski.