Archiwum aktualności lata 2011 - 2020
Wkoło ryby - fotorelacja
W kuchni każdej z chałup, odpowiednio do zasobności gospodarstwa, przygotowywano i serwowano potrawy z ryb: była zupa z ryb słodkowodnych, na śmietanie,podawana z pulkami, był sos śledziowy zwaty stepką i śledzie smażone, ale też solone śledzie w zalewie octowej. Z drobnych leszczy zrobiły mielone kotlety, a świeżego pomuchla podawały parzonego w bulionie z dużą ilością warzyw. Był też pasztet rybny i węgorze wędzone. Kobiety przędły też nici wełniane i dziergały z nich na drutach ocieplacze na kolana, ułatwiały niegdyś rybakom przetrwać zimne wieczory i ranki na jeziorze czy morzu. Dzieci, a może nawet bardziej rodzice, przypominając sobie czasy niezmąconego nowoczesnymi technologiami dziecństwa, robili wędeczki, strugali łódki z kory i drewna i łowili drewniane rybki z balii. Roznosił się też zapach pieczonego w ceglanym piecu chleba.