15 września 10.00 – 16.00 „Pożegnanie lata”

15 września 2024r. od 10.00 do 16.00 zapraszamy na wydarzenie „Pożegnanie lata. Jesień się pyta, co lato zrobiło”

Przełom lata i jesieni w przyrodzie to czas sytości i obfitości. Na wsi to okres zbiorów, przetwarzania darów natury i przygotowań do zimy, słowem: ciężkiej pracy, ale również upragnionej sytości, zabawy i weselenia się.

W wyjątkowym miejscu – w muzeum w Klukach,  będącym najstarszym fragmentem słowińskiej osady rybackiej , pośród lasów, łąk i bagien – już niebawem, jak co roku, w trzecią niedzielę września, zobaczymy, jak wyglądało i smakowało życie na dawnej wsi u schyłku lata. Zapraszamy na pełne smaków i zapachów jesiennych potraw, gwaru codziennych zajęć i muzyki wydarzenie muzealne pt. „Pożegnanie lata w skansenie. Jesień się pyta, co lato zrobiło”.

Zwiedzając szachulcowe chałupy i wchodząc do ich wnętrz, podziwiając bogato wyposażone ekspozycje z XIX oraz I połowy XX wieku, mamy tego dnia wyjątkową okazję przypatrzeć się dawnym zajęciom na wsi, skosztować niecodziennych potraw i popróbować sił w różnych czynnościach, które prezentujemy w każdej z zagród oraz w ich sąsiedztwie. Podczas pokazów, degustacji i zwiedzania gra skoczna dożynkowa i weselna ludowa muzyka.

Jesienne powietrze w skansenie wypełniają zapachy, dochodzące z chałup: smażonych borówek z gruszkami, powideł śliwkowych oraz tradycyjnej słowińskiej „Klitundplome”- zupy śliwkowej na wędzonej gęsinie z kluseczkami. Smakowite zapachy mieszają się z wilgotną wonią zaoranej ziemi, młóconym ziarnem i dymem z kartoflisk, tworząc autentyczny klimat dawnej wsi schyłku lata.

Nie zabraknie również słowińskiego chleba z pieca chlebowego, zupy rybnej, ziemniaków w mundurkach, masła ubijanego w kierzynce, zupy brukwiówki czy pokazu wędzenia ryb. Wszystkie potrawy, których goście mogą posmakować, przygotowywane są wewnątrz chałup na tradycyjnych kuchniach i z użyciem lokalnych surowców, głównie z muzealnych ogródków. Oprócz degustacji można zakupić również porcję słowińskiego chleba ze smalcem i kiszonym ogórkiem, kawałek baby drożdżowej pieczonej w piecu chlebowym lub kubek kawy zbożowej, której pokaz prażenia odbywa się w jednej z chałup.

Podczas „Pożegnania lata” prezentujemy zajęcia charakterystyczne dla słowińskiej wsi o tej porze roku: ręczny siew oziminy, młócenie zboża zabytkową młockarnią, kopanie ziemniaków, cięcie sieczki, wianie ziarna,  szatkowanie i kiszenie kapusty, a także ogławianie lnu oraz gręplowanie i przędzenie na kołowrotku runa, pochodzącego ze strzyży muzealnych owiec.