Strona główna
>
X Konferencja Kaszubsko – Pomorska
Ustka 18-20 września 2008
Wokół pomorskiej kuchni.
Tematy referatów:
Część I Wokół pomorskiej kuchni - kulinarne dziedzictwo
- Anna Kwaniewska, O zaglšdaniu w garnki. Kuchnia kaszubska jako odbicie dziejów regionu
- Józef Borzyszkowski, Kuchnia i Kolęda kaszubska w XIX i XX wieku
- Aleksandra Kleta-Nawrocka, Krótka historia smaku polskiego, czyli o pierwszych drukowanych ksišżkach kucharskich
- Hanna M. Łopatyńska, Znane z dobroci wędliny polecam. Reklama branży spożywczej w I połowie XX wieku
- Danuta Blib-Olbert, Kuchnia mieszczańska na poczštku XX wieku (na podstawie zbiorów muzeum i katalogów sprzedaży wysyłkowej)
- Jowita Kęcińska, Kaszubska kuchnia literacka Anny Łajmingi>
- Elżbieta Kaczmarek, O pożywieniu ludnoci wiejskiej na Warmii i Mazurach dawniej i dzi
- Jolanta Dragan, Justyna Niepokój, Znaczenie lnu jako składnika potraw w obrzędach dorocznych i rodzinnych
- Dorota Matela, Słoneczny przodek ziemniaka dzieje uprawy topinambura
- Dawid Gonciarz, Chleby, ciasta, piwo domowa produkcja żywnoci w bogatych wsiach chłopskich Krainy w Kratę
- Dominika Gonciarz, Karczma Słupska gastronomiczna marka epoki PRL-u
- Andrzej Chludziński, Metaforyka dotyczšca jedzenia i kuchni w nazewnictwie powiatu białogardzkiego
Częć II Wokół pomorskiej kuchni - kulinaria znaki tożsamoci lokalnej czasu transformacji
- Anna Drożdż, Tradycyjne pożywienie na Żuławach. Analiza wyników badań terenowych
- Maria Marciniak, Pożywienie ludowe a jadło regionalne
- Tomasz Siemiński, Kilka uwag na temat pożywienia wigilijnego na Kaszubach
- Piotr Polewski, Bytowska stypa. więta uczta czy ceremonia?
- Dorota Kalinowska, Grażyna Szelšgowska, Smaki Pomorza i Kujaw. Subiektywna, etnograficzna lista produktów tradycyjnych
- Anna Weronika Brzezińska, Ronij ty chlebie, jak słońce na niebie. O kociewskich produktach regionalnych
- Adriana Garbatowska, Marta Romanow-Kujawa, Chłopskie jadło. O folkloryzacji wiejskiego pożywienia
- Ute Fähnrich, Bauernbrot Und Zuckerbilder-Kulinarische Genüsse durch experimentelle Volkskunde
- Teresa Lasowa, Kuchnia pomorska w działalnoci Muzeum we Wdzydzach Kiszewskich