X Konferencja Kaszubsko – Pomorska

Ustka 18-20 września 2008

Wokół pomorskiej kuchni.

Okładka książki wydanej po 10 Konferencji Słowińskiej

Tematy referatów:

CzꜶć I – Wokół pomorskiej kuchni -– kulinarne dziedzictwo

  1. Anna Kwaœniewska, O zaglšdaniu w garnki. Kuchnia kaszubska jako odbicie dziejów regionu
  2. Józef Borzyszkowski, Kuchnia i … „Kolęda kaszubska” w XIX i XX wieku
  3. Aleksandra Kleœta-Nawrocka, Krótka historia smaku polskiego, czyli o pierwszych drukowanych ksišżkach kucharskich
  4. Hanna M. Łopatyńska, Znane z dobroci wędliny polecam. Reklama branży spożywczej w I połowie XX wieku
  5. Danuta Blib-Olbert, Kuchnia mieszczańska na poczštku XX wieku (na podstawie zbiorów muzeum i katalogów sprzedaży wysyłkowej)
  6. Jowita Kęcińska, Kaszubska kuchnia literacka Anny Łajmingi>
  7. Elżbieta Kaczmarek, O pożywieniu ludnoœci wiejskiej na Warmii i Mazurach dawniej i dziœ
  8. Jolanta Dragan, Justyna Niepokój, Znaczenie lnu jako składnika potraw w obrzędach dorocznych i rodzinnych
  9. Dorota Matela, „Słoneczny przodek” ziemniaka – dzieje uprawy topinambura
  10. Dawid Gonciarz, Chleby, ciasta, piwo – domowa produkcja żywnoœci w bogatych wsiach chłopskich „Krainy w Kratę”
  11. Dominika Gonciarz, Karczma Słupska – gastronomiczna marka epoki PRL-u
  12. Andrzej Chludziński, Metaforyka dotyczšca jedzenia i kuchni w nazewnictwie powiatu białogardzkiego

Częœć II – Wokół pomorskiej kuchni -– kulinaria – znaki tożsamoœci lokalnej czasu transformacji

  1. Anna Drożdż, „Tradycyjne” pożywienie na Żuławach. Analiza wyników badań terenowych
  2. Maria Marciniak, Pożywienie ludowe a jadło regionalne
  3. Tomasz Siemiński, Kilka uwag na temat pożywienia wigilijnego na Kaszubach
  4. Piotr Polewski, Bytowska stypa. Œwięta uczta czy ceremonia?
  5. Dorota Kalinowska, Grażyna Szelšgowska, Smaki Pomorza i Kujaw. Subiektywna, etnograficzna lista produktów tradycyjnych
  6. Anna Weronika Brzezińska, Roœnij ty chlebie, jak słońce na niebie. O kociewskich produktach regionalnych
  7. Adriana Garbatowska, Marta Romanow-Kujawa, Chłopskie jadło. O folkloryzacji wiejskiego pożywienia
  8. Ute Fähnrich, Bauernbrot Und Zuckerbilder-Kulinarische Genüsse durch experimentelle Volkskunde
  9. Teresa Lasowa, Kuchnia pomorska w działalnoœci Muzeum we Wdzydzach Kiszewskich